Lezingen


13:00  Foerageren  

 (De KruidenMin, Nathalie Hermans)

EETBARE WILDE PLANTEN

'De Kruidenmin', Nathalie Hermans, is herborist en gespecialiseerd in eetbare wilde planten. Ze trekt regelmatig haar tuin of de natuur in, op zoek naar kruiden en wilde groenten. Ze weet welke planten lekker zijn, wanneer je ze mag plukken, en doet dit met respect voor de natuur. Tijdens haar lessen ‘Foerageren’ deelt ze haar kennis. Leer nu al een paar wilde planten kennen en gebruiken tijdens deze kruidendag.

VOOR WIE HET NATUURLIJKE BEMINT EN ER BEZIELING IN VIND

www.dekruidenmin.be

dekruidenmin@telenet.be


14:00 Boekvoorstelling

( Joke Custers , Plant spirits)

  Smeer, smul, smodder

Maak plezier met verse kruiden en andere geschenken uit de natuur.Er is zovéél te leren over de geneeskracht van planten. De alternatieven voor het helen en verzachten van lichamelijke kwalen liggen letterlijk voor het oprapen.

Het boek schenkt aandacht aan natuurlijke kennis, methodes en recepten die jou verder op pad helpen om de kracht van je favoriete kruiden eigen te maken.

Gedestilleerd uit een jarenlang persoonlijk onderzoek, als meester herboriste en enthousiast onderwijzer van kruidenbereidingen, geeft Joke met plezier wetenschappelijk gestaafde uitleg bij de wonderlijke heilzame eigenschappen van de natuur. Met bereidingen op basis van: water, azijn, alcohol en olie ga je lekker en eigenwijs aan de slag. Van zalfjes, lotions en tincturen tot simpele lekkernijen voor tussendoor. Ook werpt ze een licht op een greep krachtige kruiden en planten voor de beginner als de gevorderde die graag zijn eigen recepten samenstelt.

15:00 Magisch gebruik van kruiden

( Francesco Catalano)

Benieuwd hoe je kruiden en planten kan inzetten om een beetje magie in je leven te halen?

Of hoe mensen deze integreerden in de viering van de Keltische jaarfeesten of de volle maan? Kruiden bevatten niet alleen fysieke krachten maar zijn ook erg waardevol in het communiceren met spirit. Bij vele natuurvolkeren nog steeds de meest normale zaak. Hier bij ons wat verketterd door de kerk en dus uit het dagelijkse gebruik verdwenen, maar zeker even waardevol en krachtig.

Francesco Catalano, gepassioneerd herborist en jarenlang lesgever aan de Europese academie voor natuurlijke gezondheid. 

Instagram: catalano 2626

16:00 Plantenmuziek

(PLUIES, Pauline mikó)

In PLUIES maakt de Belgische-Hongaarse artieste Pauline Mikó muziek met planten, een mix tussen natuur en technologie.

Op deze manier wil ze de relatie tussen planten, natuur en mens versterken. Via een systeem van sensoren en elektroden, verbonden met de bladeren van de levende planten en het lichaam van de kunstenaar, zet een modulaire synthesizer deze bio-elektrische uitwisseling om naar geluid. De geluidsgolven worden vervolgens zo gemoduleerd tot muziek, zowel voor de oren van de toeschouwers als voor de planten zelf. Pauline Mikó probeert planten opnieuw een legitieme plaats te geven in ons stedelijke leven. Door een zintuiglijke dialoog met de natuur mogelijk te maken, wil ze het organische leven weer centraal stellen.


https://www.youtube.com/watch?v=Qx4EsCxi8II&t=36s  

17:00 Zuiverende planten voor water en lucht

(Ester Geebelen)

Wil je een fris en gezond huis? Met zuivere lucht om diep in te ademen. En een tuin waar water ter plaatse, in de bodem, opgevangen en gezuiverd wordt? 

Tijdens deze lezing zet Ester de belangrijkste planten in de kijker die je hiermee kunnen helpen!


Wens je advies voor een klimaatrobuuste tuin? Check zeker https://www.limburgseklimaattuinen.be 

Wie weet kom ik bij jou langs!